2014. szeptember 7., vasárnap

Egy kis gasztronómia part 1

Tudjátok, mennyire bélpoklos vagyok, eléggé. Hát ez azzal a ténnyel sem változott, hogy átkerültem a tengerentúlra. Továbbra is szeretek enni, mégpedig jó sokat – na a mennyiséggel itt nem lesz gond – és jót – az már más tészta.

Mellesleg pont kaja előtt írom, látszik is a szóhasználaton J

Az amerikai kajáról mindenkinek elsőre a mekdönci ugrik be, valljuk be, joggal, hiszen olyan marketingkampánya van az öreg Ronald Mc’Donald-nak, hogy csak az nem tudja, hogyan néz ki egy Big Mac, aki a Holdon nőtt fel. Először azt akartam írni, hogy csak az nem tudja, mi van benne, aki a Holdon nőtt fel, de átgondolva a mondatot, mi sem lehetünk biztosak benne, hogy mit tartalmaz…

Itt még nem voltam mekdönciben. Nem is tervezem, hogy megyek, csak ha nagyon rá fogok fanyalodni, lévén itt a határ közelében annyi a mexikói étterem és kajálda, hogy keresve sem lehetne többet találni. De először szeretnék némi figyelmet szentelni az amerikai oldal egyik jeles képviselőjének, amit gasztronómia hiányának ellenére is jól eltalált az amerikai nép.

Honnan máshonnan származna ez a dolog, mint Kelet-Európából, hiszen egész Amerika Európából származik a potom 500 éves fennállása óta. Ez a dolog pedig a bagel. (ejtsd: bégel) Források szerint a 17. században készítettek először ilyet az Óhazában, amit aztán zsidó bevándorlók hoztak be a 19. század végén Kanadába és az USA-ba, ahol annyira mindennapossá vált a fogyasztása, hogy az 1970-es évektől külön láncok foglalkoznak a sütéssel és a terjesztéssel.

Így kell elképzelni egy bagel-t. (kép) Plusz a másik, ami kvázi zsemleként használja a céleszközt.




Ez már a felturbózott verzió, mert alapjáraton kismillió fajtát lehet venni. Úgy tudnám leírni, hogy olyan az íze, mint a régi békebeli briósoknak és zsemléknek, amikor még nem vizezték fel azokat. Ez az egyetlen, amelynél érzem a plank – vagyis sima – bagel-nél, hogy nyoma sincsen benne a mesterséges édesítőszernek. Mert itt minden kenyérnek megvan a maga bigmekszendvicsféle kenyér utóíze… szörnyű. Ennek viszont nincs, éppen ezért sikeresen találtam egy helyet 3 percre tőlem kocsival, ahol minden alkalommal rekvirálhatok pár bagel-t a reggelihez. Főleg mert ugye nem csak egyféle ízben van, hanem Gombóc Artúr megfogalmazásában: van chocolate chips-es, áfonyás, szedres, fahéjas cukros, mazsolás – na ezt nem fogom kóstolni -, ami meglepett, van teljes kiőrlésű egy csomó tökmaggal meg napraforgómaggal, van sima fahéjas és még sorolhatnám, de a lényeg a lényeg, lesz mit végigpróbálni J

Csak kis ízelítő...
A hab a tortán, hogy ezt általában, ahogy a fenti képen látszik, úgy szokták felszolgálni, vagy kérheted elvitelre is, hogy jó vastagon megkenik cream cheese-zel, ami a krémsajt magyar megfelelője. Kívülről úgy néz ki, mintha tejszínhab lenne, de az állaga sokkal sűrűbb és olyan lágy sajtos megoldást produkál, amikor frissen sült bagel-lel fogyasztod. Tényleg éhes lettem…

Szóval ezt nagyon jól tudják csinálni J Amihez még szintén értenek, az a mostanság otthon is látható frozen yoghurt dolog. Vagyis olyan fagyiszerű, de joghurtalapú képződmény, amit összeállíthatsz magadnak, rádobsz a tetejére olyan toppingokat, amiket szeretnél és a végén – legalábbis azon a helyen, ahol én voltam – lemérik és az alapján fizetsz… Hát egy kicsit megszaladt a csap, mert itt ugye kapsz egy egyenpapír szerintem levesestányért, és ha kevesebbet kérsz akkor kicsit nyomod meg a csapot, ha többet, akkor meg szép tornyot is építhetsz. A lenti remekműben a következő ízek találhatók: mentás csoki, amolyan After Eight fílingben, mangó, banán, fekete csoki, és ananász. Toppingokból pedig: mini m&m-s, csokiszórás, színes szórás, mini csokis kekszek, friss eper és a tetejéről nem maradhat le a tejszínhab, ami a kikevert megoldás, nem a fújós és a csokiöntet… Ja és így néz ki a hely… van egy olyan érzésem, hogy hozok ide látogatókat J






Amerikai oldalon nem lehet kihagyni a listából a hamburgert sem. Mert azt is sikerült kipróbálni egyik ebéd alkalmával, amikor El Paso-ból kellett dolgoznom, lévén az ottani raktárban nincsen kantin, tehát mindig fogjuk magunkat és elmegyünk valahova kajálni – egy ilyen kajálás volt a Mustang-os epizód is. Na most hamburgerezni sikerült eljutni. Az enyém mediterrán fedőnévre hallgatott, a húsban pesztó volt, meg volt rajta jó sok feta sajt, uborka, saláta meg paradicsom, megspékelve némi fűszerrel, hogy scharf legyen. Hát nem hiába mondta a pincérnő, hogy pillanat, hozza a szalvétákat. Ez mellé jár még a háttérben található kis pléhdobozban - olyanok, mint a régi éthordók még a szociból, csak a formájuk más, megkockáztatom, mint egy katonai csajka – található burgonyachips, amit nem hámoznak meg, cserébe fűszeres, meg olajos, és meg van szórva parmezán sajttal. Újfajta élmény volt, nem mondhatom, hogy éhes maradtam. J



Másik érdekes élmény, amikor péntekre workshopot szerveznek, ami elmarad végül, de elfelejtik lemondani a cateringet az USA oldalon, ezért az megérkezik, és mindenki jóízűen falatozik a salátából, amiben – nem vicc – száraz, vékonyra szeletelt csokis süti van, és eperdressing-gel öntik le, na az azért már valami. Plusz szendvicsek, gyümölcssaláta, jeges tea, kis zacskókban az elmaradhatatlan burgonyachips és desszertnek cookies, ámerikai módra J

Egyik este pedig fogtuk magunkat és elmentünk vacsorázni egy eloise nevű helyre. amikor a Reni átküldte az étteremjavaslatokat, akkor szépen megnéztem a honlapokat, és hát olyan honlapot még nem láttam, ahol a menü fent van, de nem sikerült az étterem címét ráapplikálni a felületre. Ez azért nem kicsit volt furcsa. De mivel Reniék munkába menet minden reggel elmennek mellette, volt pontos címünk. És amiket ott ettünk, azok így néznek ki J

Darabos guacamole-t sem ettem még, nekem az eddig mindig krémes volt...
Ez Federica curry-s tálja volt, megkóstoltuk, annak ellenére, hogy ez csak a közepes erősségű volt, kiköptük a tüdőnket.

Chef's salad, ez volt az én választottam :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése